Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Historien om Brygga i Berfjorden på Dønna

Gamle Norddønna

Historien om Brygga i Berfjorden på Dønna begynner med båten "Norddønna," som hadde tilhørighet i Sørøyvågen på Nord-Dønna. Den gamle "Norddønna" ble bygd i Skottland i 1896, laget av solid eik, og målte 59,1 engelske fot i lengde, 17,1 fot i bredde og 7,1 fot i dybde. Den var utstyrt med en 100 hk Union-motor, ny i 1953, og var sist fornyet i 1950. Båten var godt utstyrt med moderne navigasjonshjelpemidler som ekkolodd, radiotelefon og lysaggregat. Den var forsikret i Assuranseforeningen Nordlys og Nordland Gjensidige Skipsassuranseforening, med en tonnasje på 37,98 brutto og 14,20 netto registertonn.

Norddønna var eid av partsrederiet hvor Kristian D. Nordøy, Arnold Nordøy og Knut Nordøy hver eide en tredjedel. Knut Nordøy hadde vært skipper ombord siden 1941. Under vårsildfisket i februar 1954 var "Norddønna" på vei hjem fra Kristiansund da den sank dramatisk. Skuta tok inn vann og gikk ned i løpet av bare 4-5 minutter, noe som førte til tapet av to besetningsmedlemmer. Denne tragedien etterlot dype spor i lokalsamfunnet og familien Nordøy.

Den nye Norddønna

Til tross for tragedien fortsatte Knut Nordøy med sitt maritime liv. Kort tid etter forliset ble en ny "Norddønna" bygget i 1955. Denne nye båten tjente trofast under Knut Nordøys ledelse, men utfordringene innen fiskeriet og økonomiske svingninger førte til at Knut begynte å se etter andre muligheter. I 1983, etter mange år på havet, gikk han i land for godt og begynte med lakseoppdrett i Berfjorden sammen med sin svigersønn Even Aker.

Overgangen til lakseoppdrett

Firmaet Knut Nordøy & Co startet med 6000 smolt i flytedammer i Dalsvågen. Selv om de mistet en stor del av den første smolten på grunn av tidlig kjønnsmodning, klarte de å få 4000 laks til å vokse og trives. Dette ble starten på en vellykket virksomhet, hvor de håndterte hele prosessen fra foring til salg, inkludert røyking og distribusjon av laksen.

Brygga i Berfjorden, som en gang var basen for fiskebåten "Norddønna," har nå blitt transformert til overnattingsstedet som det er i dag. Denne brygga, som tidligere fungerte som hovedlager, sildsalteri, notbøting og annen fiskerelatert virksomhet, ble også brukt som hovedanlegg og slakteri for oppdrettslaks på 1970-tallet. Brygga ble stående ubrukt og forfalt etter at Norddønna gikk ned utenfor Skrova i 1984.

Forfall og gjenoppbygging

Etter mange år med forfall, startet en ny æra da Per Kristian Nordøy tok hovedprogrammet til NNL i 1994 og begynte å utvikle en ny visjon for Brygga. Gjennom hardt arbeid og utholdenhet klarte han og Siv Nordøy å forvandle den forfalne brygga til overnattingsleiligheter, samtidig som dens historiske sjarm ble bevart. I dag er Brygga et sted hvor folk kan komme for å oppleve roen og skjønnheten på Dønna, samtidig som de er en del av en levende historie.

Brygga i dag

Brygga i Berfjorden har utviklet seg fra en travl base for fiskebåten "Norddønna" til en moderne destinasjon for overnatting. Per Kristian Nordøy så potensialet i den historiske bygningen og jobbet hardt for å realisere sin visjon om å puste nytt liv i brygga. Dette arbeidet har resultert i et sted som kombinerer moderne fasiliteter med en rik historie, og som tiltrekker seg besøkende som ønsker å oppleve både naturen og kulturarven på Dønna.

Share on Facebook

Logg inn